Hallo, laat ik me eerst even kort voorstellen, mijn naam is Eric Gouda @mail FB. Al vele jaren is het zaaien van Tillandsia's een uitdaging voor me. Het startte rond 1975 met de meest algemene soorten, maar al gauw kwam ook van minder algemene soorten zaad beschikbaar en ging ik me toeleggen op kleinere aantallen van zo veel mogelijk soorten. Door de jaren heen heb ik mijn eigen systeem (klik hier om te bekijken) ontwikkeld.

De meeste Tillandsia soorten zijn echt trage groeiers en onder mijn omstandigheden, met weinig bemesting, duurt het al gauw 15 tot 20 jaar of langer voordat ze bloei baar zijn (afhankelijk van hoe groot ze moeten worden). Het is mogelijk om veel soorten te kweken met relatief weinig ruimte, echter ook al groeien ze langzaam, op den duur wordt ruimte toch een probleem, vooral omdat ik in het begin veel te veel van een soort gezaaid heb. Nu beperk ik mij meestal tot zo'n 50 zaden, waarvan het kiemingspercentage enorm varieert, afhankelijk van de ouderdom en conditie van het zaad.
Let op, er zijn vaak goedkope stekjes te koop uit Guatemala, echter deze komen uit de natuur (niet vermeerderd) en zijn niet altijd even gemakkelijk aan de groei te krijgen, dit geld ook voor Tillandsia usneoides of wel 'Spanish mos' die in zakjes in tuincentra te verkrijgen zijn.

T.albertia gif
Tillandsia albertiana

Halfwas plantjes (min. 10 - 15 jaar oud) zijn normaal € 4 a 5 per stuk, tenzij ze schaars of zeldzaam zijn. Van sommige soorten zijn bolletjes van meerdere volwassen planten beschikbar. Minimale bestelling is € 25,- Verzenkosten binnen Nederland is € 6.95, betaling via Paypal mogelijk (betaal als vriend), maar liever overmaken. Planten worden standaard per pakketpost (Track & Trace) verzonden.

Er zijn twee prijslijsten, onderstaande lijst met halfwas of grotere zaailingen, zie ook de afbeeldingen pagina van de plantjes, en de z.g.n. 'surplus' lijst, waar beschikbare collectie planten worden aangeboden. Om onderstaande prijslijst te downloaden klik hier.

Tillandsia (Prijslijst halfwas/grotere zaailingen) updated: 29-03-2023

Albertiana x edithae9nog niet gebloeid
Cotton Candy9volwassen
Dutch Star9T.aeranthos x argentina volwassen
Funebris x mallemontii5nieuwe hybride
Neglecta x tenuifolia4
Rocket5velutina x harrisii leuke nieuwe hybride
aeranthos4/6klein/groot
aeranthos cluster12cluster 3 planten
albertiana6
albida4
argentina6cluster
baileyi5/7de echte soort: klein/groot
baileyi (vivipara)5heeft scheuten in bloeiwijze
bergeri10cluster 3 volwassen planten
brachycaulos6/9klein/groot
bryoides10(minutiflora) miniatuur
caerulea4
capillaris f.14
capillaris f.24
capillaris Tarija6mooie grove vorm
cardenasii8
comarapaensis5.5
crocata6/8klein/bloeibaar
dura6
edithae6/8klein/bloeibaar
flavoviolacea5/7klein/groot, nieuwe soort 2020 van Mexico, Potosi, Zaragoza
funckiana var. funckiana6
funckiana var. recurvifolia7
geminiflora5/7klein/groot
harrisii6/8klein/groot
ionantha5
ionantha var. stricta5.5
ionantha var. maxima715-20 cm lang en volgroeid
ixioides7/10klein/groot
juncea4
kammii4
kautskyi20nieuw beperkt
magnusiana5
mallemontii6
melanocrater4
neglecta5.5
neglecta red6donker rood/zwarte vorm
paleacea5.5
pedicellata8
plagiotropica7nieuw
pueblensis5/7klein/bloeibaar
recurvifolia7nieuw
reichenbachii5.5
schiedeana4/6klein/groot
straminea7
streptocarpa5.5
stricta5
tectorum7/9klein/groter
tenuifolia4/6klein/bloeibaar Suriname vorm
tenuifolia blue7licht blauwe bloemen
usneoides6/15vorm die het goed in huis doet
usneoides8fijne groene vorm goeit goed bij lage luchtvochtigheid
tricholepis5nieuw
vernicosa5.5nieuw
virescens5
xiphioides7

Tillandsia Lijm: Hoewel Tillandsia's goed met Bison Kit/Tix te lijmen zijn, is dat in een vochtige omgeving vaak toch problematisch. Hiervoor hebben we een speciale door vocht uithardende snelle lijm, die voor zover ik weet niet in Nederland te koop is.

Tillandsia Voeding: ook kunnen we speciale uitgebalanceerde Tillandsia voeding leveren met bijbehorende docering instructie. Dit is in tegenstelling tot wat je in een tuincentrum koopt (waarvan je echt niet weet wat je koopt), een hoogwaardige N+P+K +Mg (>60%) meststof die speciaal voor Tillandsia is uitgebalanceerd. Deze planten hebben nl. een hoge K(kalium) en lage P(fosfaat) behoefte en hebben ook Magnesium nodig. Dit soort voeding is meestal niet in de speciaal zaak verkrijgbaar, alleen voor de tuinbouw die niet aan particulieren leveren. Verpakking 20 g (voor 20 - 40 l mest oplossing), € 3.95, kun je in het groeiseizoen net zo vaak geven als je wilt.

Zaden zijn beschikbaar via de Bromelia Contact Groep. Kijk ook eens op de Encyclopedia of Bromeliads

Updated: August 2023 . Visitor count (started Feb.2014):